Kako da se osećate bezbedno u Indiji

Kako da se osećate bezbedno u Indiji

Indija je za nas Europejce sasvim novi svet. Daleka, mistična, neistražena, poziva nas na posetu.

Međutim, kada se odlučuje kojim putem u nepoznato – čovek mora biti načitan, pripremljen i spreman za sve što može da se desi daleko od kuće.
Spremili smo nekoliko saveta kako da se osećate bezbedno i bez opterećenja istražujete zemlju zalazećeg sunca.

indija, juzna azija, zemlja, poseta, bezbednost, saveti
Sve se odvija na ulici

1. Znanje imanje –

Indija nije zemlja do koje možete samo tako da “skoknete”, kao što to možete recimo ukoliko idete na letovanje u Grčku. Pre puta dobro se raspitajte o svemu – o vremenu, o smeštaju, o društvenoj situaciji koja vlada mestom gde odsedate. Indija je za avanturu stvorena, ali neke stvari trebate unapred znati. Raspitajte se gde se nalazi srpska ambasada, zlu ne trebalo, informacija nije na odmet svakako.

2. Dokumenti –

Za Indiju vam treba viza. Viza se ne dobija preko noći, tako da vreme za nabavku ovog dokumenta dobro izračunate. Oko papirologije vam mogu pomoći i u turističkoj agenciji. Svi papiri moraju biti uvek kod vas i na broju. Ne želite da imate posla sa indijskim službama, one su haotične, spore i za strance često skupe.

3. Zdravlje –

U Indiji vladaju drugačiji vremenski uslovi nego kod nas. Za ulazak u neke zemlje potrebno je primiti neophodne vakcine. Raspitajte se da li je za ulazak u Indiju potrebno osvežiti ili primiti neke vakcine. I za to vam je potrebno neko vreme, pa uračunajte i to u planiranje svoga putovanja. Promena klime i ishrane može biti opasna za neke stomake. Obavezno proverite gde se nalaze lokalne apoteke, domovi zdravlja i doktori. Indijsku hranu kušajte umereno dok se ne naviknete. Indijska voda ne služi ni za piće ni za umivanje i pranje zuba. Kupovna voda je obavezna. Birajte samo proverene i bezbedne restorane.

indija, zemlja, bezbednost, deset saveta
Lokalna apoteka

4. Saobraćaj –

Savetujemo vam da ne iznajmljujete auto. Indijski saobraćaj je nešto što je bolje gledati nego u njemu učestvovati. U većini mesta ne postoje semafori niti pešački prelazi, ovde uglavnom vozi ko kako stigne a opet nema mnogo saobraćajnih udesa. Možda zato što stranci ne pokušavaju da pohvataju luda pravila indijskog saobraćaja.

5. Indijski život –

odvija se na ulicama. Indijci žive i rade na ulicama. Pojedine vladine kancelarije nalaze se ispod nekog drveta u dvorištu ispred zgrade administracije. Uz ulicu možete da nađete lokalnog frizera, obućara ili čak zubara. Uz put često hodaju krave i psi kao da se nalaze na nekom pašnjaku.

indija, administracija, ulica, zemlja, saveti
Kancelarije su na ulici

6. Pravila ponašanja –

Indija je još uvek mesto na kome su žene u senci i diskriminisane. Prilikom posete ovoj zemlji obavezno ponesite primerenu garderobu, sve što je usko, kratko i izazovno može da doprinese vašoj nebezbednosti. Kontakt sa Indijcima izbegavajte, oni nisu još uvek slobodoumni kao Evropljani i mogu vaše reči pogrešno protumačiti. Za žene je najbolje da se kreću u grupicama a lažna burma možda nije loša ideja.

indija, pravila, odevanje, garderoba, tradicija
Prikladno se obucite

7. Lične stvari –

dobro pazite. Najbolje je da ih nosite uz sebe. Indija je siromašna zemlja i u turističkim mestima ima dosta sitnih lopova koji za čas otvore vaš ruksak dok ni ne primetite. Savetujemo torbicu oko struka koju ćete nositi napred. Sav nakit koji nije neophodan nemojte nositi na putovanje.

8. Prosjaci su česta pojava –

iako većinom bezopasni, umeju biti naporni i dosadni. Tražiće od vas samo rupeju ili dve, no vaše je da odlučite hoćete li im dati ili ne. Ne upuštajte se u nepotrebne rasprave. Znajte, pak, da deca koja prose obično imaju čoveka iz senke koji sve skupljene novce sebi uzima. Možda je nešto za popiti i pojesti bolja ideja od davanja novaca.

9. Konzumiranje alkohola i cigareta –

na ulicama je nepristojno i neželjeno. Do alkoholnih napitaka nije tako lako doći. Često se prodaju u rešetkastim budicama i dobijaju u neprovidnim papirnim kesama. Tek retki restorani imaju licence za prodaju alkohola. Ukoliko vam lokalno stanovništvo ponudi krišom alkohol, savetujemo vam da ponudu uz zahvalnost odbijete. Često je, naime, u pitanju piće koje su sami kod kuće proizveli i upitnog je kvaliteta.

indija, alkohol, saveti, bezbednost
Budice za prodaju alkohola

10. Fotografisanje nije svuda poželjno i dozvoljeno.

Vojni objekti ne smeju da se nađu ispred vašeg fotoaparata, a i za neke nacionalne parkove i hramove potrebno je tražiti dozvolu. Za mnoge religijske rituale nije izrečena zabrana fotografisanja, tu morate sami zaključiti da li je to fotografisanje neophodno. Preterano grljenje i ljubljene, kako ispred tako i iza kamere nije poželjno u ovoj tradicionalnoj zemlji, intimnost se ostavlja za unutar vaša četiri zida.

Indija je zemlja suprotnosti, neverovatnih razlika u mentalitetu i kulturi. Mnogo toga trebalo bi da znate da biste Indiju posetili, ali će vam tako malo trebati da se u nju zaljubite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *