Spoj duha i tela

Spoj duha i tela

Reč „joga“ je sanskrit i ima značenje „vezivanje“ ili „savez“. Za neke praktikante joga može značiti ujedinjenje tela, uma ili duha.

Za putujućeg jogija, možda se radi o toj posebnoj vezi sa nezaboravnim mestom. Praktikovanje joge koja poziva na potpunu svesnost, možda je jedan od najefikasnijih načina da uživate u umirujućoj prirodi. Na sreću, neki od najlepše očuvanih okruženja na svetu nude nam posebna mesta za popunjavanje duhovne praznine.

Kerala, Indija

Ako imate želju da iskusite najčistiji oblik joge, možda je najbolji izbor putovati na mesto njenog rođenja. U Indiji, jugozapadna država Kerala nudi neke od najboljih svetskih centara za praktikovanje Ajurvede. Ovaj sistem alternativne medicine i praksa slična jogi svoje korene vuče vekovima unazad iz prvog Hindu teksta usmerenog na medicinu. Iako se neki putnici kunu u snagu ajurvedskih lekova, drugi biraju ovu lokaciju da bi samo produbili svoju praksu joge među popularnim umirujućim ašramima. Mnogi centri nude holističke programe sa individualno osmišljenim tehnikama ajurvedskog lečenja. Sastoje se od „recepata“ za obroke i kretanje, dok drugi nude časove kuvanja, te sa sobom kući možete poneti taj osećaj zdravlja i blagostanja.

Montezuma, Kostarika

joga, vezbe, istezanje, disanje, um, telo,
Pronadjite unutrasnji mir, na obali mora 🙂

Surfovanja i joga? Da! Postoji prirodna veza između njih– oba zahtevaju stabilnu koncentraciju, kontrolu disanja i, naravno, strpljenje. Kostarika je možda jedno od najboljih mesta za uživanje u najboljem od oba sveta. Putnici vole Montezumu zbog njenih gostoprimljivih meštana i umetničkih vibracija, a da ne spominjemo i veoma ukusnu vegetarijansku hranu. Zbog njene robusne i stenovite obale ona je manje posećena od drugih popularnih obližnjih gradova, poput Santa Teresa. Kratkom šetnjom po obali, severno od plaže Playa Grande, stići ćete do najbolje lokacije za surfing, gde možete testirati svoju ravnotežu na talasima. Svoj trud nagradite lokalnim smutijem od avokada sa pogledom na zaliv Nicoya.

Obala Amalfi, Italija

Kada se nađete u odmorištu na farmama sa pogledom na Tirensko more duž Amalfijske obale, znaćete da ste doneli ispravnu odluku. Gradovi kao što su Ravello, Praiano i La Selva nude idealno okruženje za takvu avanturu. Za istinski duhovno iskustvo, provedite dan u šetnji stazom Put bogova, koja povezuje živopisan grad Agerola sa seocetom Noćele. Spuštajući se lagano nizbrdo, uživaćete u prelepom pogledu na obalu i ostrvo Kapri. Upijajte mirise paradajza na lozi, svežeg bosiljka, maslinjaka i citrusnog drveća između sesija joge. Na kraju uživajte u serviranoj hrani koja dolazi pravo iz zemlje.

Koh Yao Noi, Tajland

Na uspavanom i netaknutom ostrvu Koh Yao Noi nećete imati problema da nađete mesto za praktikovanje joge koja je usmerena na povlačenje i razvijanje čulnosti. Lokalni učitelji ovog ostrva nude bekstvo od užurbanih regija Tajlanda i obezbeđuju različite prakse joge, kao što su Hata i Jin, ali i pranajama i meditacija. Povežite svoju fizičku vežbu sa avanturom penjanje na stene, ili otiđite na mirnu vožnju kajakom uz tropske biljke jarkih boja i živopisne leptirove. Zaokružite svoj dan meditacijom na tajnoj, izolovanoj plaži uz ritam okeana.

Sveta dolina, Peru

Ako ste se uputili na hodočašće u Peru da bi posetili njegove enigmatične ruševine, uključujući i slavni Maču Pikču, zaustavite se na bar nekoliko noći kako biste se duhovno obnovili u samoći Svete doline. Mnogi od centara unutar doline su porodično vlasništvo i nude bekstvo u sopstveno duhovno putovanje. Takođe je uobičajeno da ovde pronađete niz aktivnosti koje obuhvataju drevne šamanske tradicije. Od javnih koliba za znojenje, do antičke prakse medicine Inka, za koji duhovni lideri veruju da olakšava vezu sa Pačamamom, ili Majkom Zemljom. Da biste pomogli svom telu da se prilagodi nadmorskoj visini, pojedini tradicionalni iscelitelji preporučuju čaj od listova koke, ili jednostavno žvakanje samih listova. Zatim se uputite u okolni krajolik da udišete vazduh jednog od mesta sa najvećim istorijskim značajem na svetu. Joga ujutru Vam pruža i pogled na Ande, a Vi pokušajte da uverite sebe da to nije san.

joga, vestina, istezanje, disanje
Pozitivno utiče na zdravlje

Sedona, Arizona

Verovatno i nije bitno da li ste se pretplatili na određeni brend nju ejdž mudrosti koja gravitira prema ovom takozvanom „vorteks centru“. Kada stignete, zasigurno ćete osetiti njegov magnetizam – bez obzira da li je sproveden kroz raspoložive alternativne lekove ili preko upečatljivih crvenih stena i strmih kanjonskih litica koji se protežu kroz pustinjski pejzaž. Dok ste u ovoj oblasti, obavezno posetite Amitabha Stupa i Peace Park, smeštene među četinarima u podnožju planine. Po budističkoj tradiciji, veruje se da stupa predstavlja um prosvetljenja i služi kao ultimativni prostor za duhovno obnavljanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *