Grad kontrasta – Mumbai

Grad kontrasta – Mumbai

Najveći grad u Indiji je prepun kontrasta. Mumbai predstavlja mesto sirotinjskih kvartova i mesto bolivudskih palata, starih hramova i modernih oblakodera, uličnih prodavnica i gradskih parkova.

Dakle, Mumbai je jedan od najvećih gradova na svetu. Procenjuje se da u gradu ima između 13 i 19 miliona stanovnika, čak i više ako se računaju periferije. Iskreno govoreći, gužva može biti toliko velika da neki turisti napuštaju grad pre završetka svog putovanja. Ali to je šteta. Treba dati šansu i otkrićete paket koji se sastoji od zelenih oaza, izvanrednih restorana, jedinstvene arhitekture i mnogih drugih atrakcija.

mumbai, indija, grad, destinacija, odmor
Arhitektura ovog grada

1. Ostrvo Elefanta

Pre nego što je Mumbai prošao veliki remont u XIX veku, grad je bio na sedam različitih ostrva. Arhipelag je bio nastanjen još od kamenog doba. U njemu su vladali budistički osvajači, sultani, evropski kolonizatori. Jedno od najinteresantnijih i najranijih ostataka burne prošlosti može se naći na Elefanta ostrvu. Ostrvo je, logično odvojeno od anglomerata, glavnog ostrva Salsete.
Statue slonova, zbog kojih je ostrvo dobilo ime, preseljene su u bašte Jijamata Udyaan. Tu su i hramovi u pećinama sa svojim stubovima, oltarima i Šiva statuama iz V veka, možete ih videti u gustim džunglama.

2. Chhatrapati Shivaji železnička stanica

Slavna istorija se takođe ogleda u relativno skorijoj gradskoj arhitekturi. Bez sumnje, najslikanija zgrada je istorijska železnička stanica Chhatrapati Shivaji terminus. Lokalni stanovnici je još uvek zovu starim imenom: Viktorija terminus. Stanica je dobar primerak kolonijalne britanske arhitekture, kombinovane sa hindi i muslimanskim uticajem.
Pošto je prvi voz krenuo sa stanice 1853., svakako je trebalo više od 30 godina da se kompletiraju ukrasne ograde, krovovi, statue, vitraži. Stanica je zaslužno uvrštena u listu UNESCO-a 2004. godine.

3. Zeleni Mumbai

Sa više od 13 miliona stanovnika logično je očekivati gust saobraćaj sa taksistima koji trube, rikšama i kravama koje pešače. Ali Mumbai je više nego saobraćajni haos. Ako se pažljivije zagleda, videće se iznenađujuće velika zelena površina u gradu. Sanjay Gandhi nacionalni park je vrlo popularna destinacija. U ovdašnjoj prirodi ćete naći divlje makake, leteće lisice, čak i leoparde.
Ne smemo izostaviti Viseće bašte, sa divljim lepo oblikovanim ogradama. Treba Vam još atrakcije, i to aktivne? Možete posetiti “Ovalni majdan”. To je pre svega veliki travnjak, gde se mladi i stari skupljaju zbog jedne ili dve igre kriketa.

4. Bollywood

Mumbai je sinonim za Bolivud. Srce indijskog bioskopa, lokalna filmska industrija izbacuje nove blokbastere iznenađujućom brzinom. Mnogi bioskopi načičkani su po ulicama Mumbaia i to pokazuje da su Indijci veliki ljubitelji filma. Istorijski bioskopi poput Erosa, Marate Mandir i Liberty, prikazuju filmove decenijama.
Engleski titlovi čine bolivudske filmove (najčešće ljubavne filmove na hindiju) pristupačne strancima. Scene plesa, sinhronizacija, glumci i raskošni kostimi daju filmovima dosta lokalnog šmeka.

5. Indijska kuhinja

Kada pričamo o indijskoj kuhinji, Mumbai je jedna ogromna gozba na otvorenom. Praktično, na svakom ćošku, naići ćete na nestvarne kulinarske specijalitete sa neobičnim ukusima. Najpoznatija ulica fastfuda u Mumbaiu je vada pav. Pomfrit se pravi sa brašnom leblebija, sa začinima, serviran na lepinji sa čilijem i belim lukom.
Još jedna poslastica je riba “Bombay duck“, zatim “bhel puri” (pirinač sa povrćem i tamarind sosom), kraba sa buterom i belim lukom i kari sa belim lukom. Jedan od mnogih dobrih restorana je Wasabi by Morimoto, znamenit u Mumbaiu. Nalazi se među 50 najboljih azijskih restorana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *