“Tkanje” mostova u Indiji

“Tkanje” mostova u Indiji

Nova građevinska tehnika, kojom nastaju mostovi, otkrili su stanovnici drzave Meghalaja u Indiji.

Sastoji se od korišćenja prirode u njenom izvornom obliku. Oni koriste korenje drveća.

U pitanju je drvo Ficus elastica ili gumena smokva. U pitanju je način – tkanje mostova. Neki mostovi su stari i po 500 godina.

mostovi, indija, neobične gradjevine, korenje, drveće
Izgled korena koji je donji deo strukture mosta

Za ovu tehniku, potrebno je ogromno strpljenje, pošto je potrebno za ove primerke žive arhitekture, 15 godina da izrastu. Vremenom, mostovi postaju čvršći i mogu da podnesu i više od 50 osoba odjednom.

Na Kasi planinama, grad Čerapundži je jedan od najkišnijih. Zbog ovakve vlažne klime, gumenih smokvi je pregršt. Ovo drvo ima sekundarni sistem korenja, i on raste iznad zemlje, omogućavajući drvetu da lako raste na vrhu stena.

Snagu i korist ovog korenja, otkrilo je davno, pleme Kasis u regiji Meghalaja. Bili su veoma domišljati i usmeravali su sekundarno korenje, da bi ih iskoristili za svoje potrebe, odnosno stvarali veoma čvrste mostove.
Ljudi iz plemena su upotrebljavali palmina stabla, koja su sekli po sredini i izdubljivali, i na taj način pravili sistem za navođenje rasta drveta.

via GIPHY

Nežno i tanano korenje gumene smokve je postavljeno u pravcu debla. Rastom, korenje postepeno raste, nađe se sa druge strane reke i uraste u tlo. Tako nastaje most. Ovo može da traje duže od decenije, pa da most bude pušten u promet, a vremenom bude sve izdržljiviji. Da bi se po mostu lakše gazilo, po njegovom podu (podu mosta) pomešano je kamenje sa zemljom.
Neki mostovi su dugački i po 30 m.

Sve u svemu, za ove mostove se može reći da su Čudo prirode…ili ipak domišljatost ljudi?!

Zanimljivost

U ovoj oblasti ima i dvospratni most, poznat kao Umšiang. U pitanju su dva mosta uzgajani jedan iznad drugog. Ovo je jedini most te vrste na svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *