Tadž Mahal – svetsko čudo koje mami uzdahe

Tadž Mahal – svetsko čudo koje mami uzdahe

Tadž Mahal je najpoznatiji spomenik i najprepoznatljivije zdanje u Indiji, smešten u gradu Agra na obali reke Jamune. Ovaj fascinantni mauzolej svedoči o jednoj velikoj ljubavnoj priči. 

Balada o Tadž Mahalu

Muslimanska princeza Arjumand Banu udala se za princa Kurama koji je poznat kao Šah Džahan. Princeza je posle udaje dobila ime Mumtaz Mahal i ona je bila najveća prinčeva ljubav. Dobili su potomke ali nakon nekog vremena princeza je umrla.

Na samrti je imala četriri želje: da se podigne spomenik dostojan njene lepote, da se Džahan više ne ženi, da bude dobar prema deci i da joj posećuje grob na svaku godišnjicu. Šah je želeo da zauvek održi sećanje na nju. Zbog toga je krenuo da gradi simbol večne ljubavi-Tadž Mahal.

Ovo je dragulj indijske arhitekture i ko god poseti Indiju ne sme propustiti ovakvo velelepno zdanje. Građevina je visoka 60 metara. Sastoji se od četiri identične strane koje izgedaju kao da se ogledaju u ogledalu. Minareti se izdižu na sva četiri ugla palate. Ima četiri sprata, u prizemlju su grobnice Džahana i Mamutaz. Takođe postoji i veliki broj pomoćnih objekata kao što su džamija, bazar, odmaralište, druge grobnice…

tadz mahal

Ceo kompleks okružen je raskošnim vrtom koji mu daje posebnu čar. Sastoji se od širokih mermernih staza i pravougaonih ukrasnih bazena. Ispunjen ja različitim cvećem, voćem i pticama. Na ukrasnom bazenu nalazi se pet fontana. Bela mermerna kupola je najdominantnija i ona je najupečatljiviji deo mauzoleja.

Tadž Mahal se izdvaja se od drugih građevina i zbog toga što je ceo građen od belog mermera sa utisnutim dragim kamenjem. Dokaz ljubavi prema princezi je i to što je Džahan umetnuo u građevinu 28 različitih vrsta dragog i poludragog kamenja. U pitanju su tirkiz, safir, ahat, žad… 

Koloriti Tadž Mahala

Mauzolej menja boje u zavisnosti od doba dana, ujutru ima crvenkaste nijanse, uveče mlečne boje, a noću objasan mesecom ima zlatnu boju. Veruje se da je promena boja u skladu sa promenom raspoloženja žena, kao i princeze zbog koje je sagrađen.

Blistava belina mermera je impresivna, ali kada priđete bliže spomeniku možete primetiti ukrase od obojenog kamena. Cvetni motivi koji dominiraju građevinom posvećeni su u potpunosti princezi jer je bila ljubitelj tkanina sa cvetnim motivima.

tadz mahal


Kada je mauzolej završen prekriven je pokrovom od pravih bisera. Bio je okružen ogradom od čistog zlata, a na ulazu su bila vrata od čistog srebra. Na Tadž Mahalu se mogu videti kaligrafski zapisi, a iznad ulaza je natpis “Dušo odmaraj u umetnosti. Vrati se Gospodu u miru i neka On bude u miru sa tobom.”

tadz mahal


Da nije bilo ovakve ljubavi bili bismo uskraćeni za ovakvo remek delo. Tadž Mahal je proglašen za jedno od sedam svetskih čuda i večni je spomenik ljubavi. Zbog svog izuzetnog značaja nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

(Jelena Matović)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *