Saveti za bezbrižniji odmor u Vijetnamu ili Kambodži

Saveti za bezbrižniji odmor u Vijetnamu ili Kambodži

Odlazak u zemlje budizma, kao što su Vijetnam i Kambodža, je prava egzotika. To nisu grčke plaže, nisu evropski muzeji ili italijanski restorani i kafići. To je privilegija.

Na ovaj način, zaista upoznajete drugačiju svakodnevicu, filozofiju, kulturu, mirise, ukuse i običaje.

I baš zato, što je tamo sve drugačije, pravila, način razmišljanja, rasporedi, trebalo bi znati pojedinosti, zarad bezbrižnog boravka u pomenutim zemljama.

1. Cenkanje

U Vijetnamu je cenkanje obavezno – u suprotnom, sve će izgledati dosta skupo. Na pijaci, kad želite da jedete, ili da Vas prevezu. Naročito će Vam se činiti skup smeštaj, ali za sobu u kojoj želite da odsednete, morate se baš potruditi u cenkanju.

vijetnam, kambodža, azija, obilazak, odmor, saveti
Neka mesta prosto morate da vidite uživo…

2. Viza

Za ulazak u Vijetnam Vam je neophodna viza. Ukoliko tamo stižete kopnenim putem, vizu vadite u Budimpešti, Bukureštu ili Sofiji. Cena vađenja nije baš povoljna  (70-80 €). Ukoliko stižete avionom, što je veća šansa, sve što treba da uradite je da posetite neki od sajtova npr. www.myvietnamvisa.com, i da pratite uputstva. Na ovaj način dobijate “approval letter”. Uplaćujete 25 dolara, i još na aerodromu 25 na ime dažbine udaranja vize u pasoš. Dakle, na ovaj način viza Vam se daje na ulasku u zemlju.

3. Prevaranti

U ovom delu sveta to je “normalno”. Međutim, Vijetnam prednjači u prevarantskim agencijama. Vrlo je verovatno da će Vas taksista, kada mu kažete ime hotela, sa aerodroma odvesti do veoma lošeg hotela. I to sve samo zato što postoje dva hotela sa istim imenom u Hanoju. Pravi i veoma loša kopija pravog. Da se ovo ne bi dešavalo, obavezno obratiti pažnju na adresu i ostale podatke željenog hotela.

4. Smeštaj

Ukoliko niste rezervisali smeštaj u Vijetnamu, a stigli ste, nikakav problem. Čak, na licu mesta je dobro rezervisati. Vidite uživo smeštaj koji uzimate, veliki je izbor, a i tu je preporučljivo cenkanje. I tu kao i uvek u životu važi pravilo: prvo za šta se uhvatite, ne idite dalje.

vijetnam, kambodža, saveti, preporuke, odmor
Kako vi zamišljate odmor u Vijetnamu?

5. Prevoz aerodrom – centar

Postoji taksi (veoma skup), bus Vijetnam airline-a, i gradski prevoz. Gradski prevoz je najbolji. Do centra Hanoja Vam treba sat vremena. To je mini bus, koji kreće kada se skupi 10 ljudi. Cena je dva dolara, međutim reći će Vam više, pa se naravno opet morate cenkati. Prevoz vozi do šireg centra, tačnije do predstavništva Vietnam Airline. Treba obratiti pažnju na povratak iz centra ka aerodromu, prilikom, povratnog leta. Gradski prevoz može biti nepouzdan, te se preporučuje taksi.

6. Monsunska klima u Kambodži

Treba izbegavati vlažan period godine, odnosno od novembra do aprila je idealno. S tim što i april treba izbeći ukoliko ne možete podneti visoku vlažnost. Takođe, dok traje monsunski nepovoljni period, putevi su prilično blatnjavi, a ima i dosta komaraca koji prenose viruse.
Nevezano za klimu, preporučujemo da zaobiđete i februar, jer tada je vreme Spring festivala. Kao i svaki festival, on sa sobom vuče veliku gužvu, a i cene.

vijetnam, kambodža, odmor, saveti, preporuke
A kako u Kambodži?

7. Za odlazak u Kambodžu neophodna je viza.

Možete je uzeti online i sačekati tri dana, ili na aerodromu Pnom Pena ili Siem Reapa. Iznos vize je 36 dolara. Ako ste na proputovanju i stižete iz Tajlanda, kopnenim putem, viza će biti nešto skuplja.

8. Novac

kambodža, vijetnam, odmor, saveti, preporuke
Ostaci hrama u Kambodži

Zvanična valuta Kambodže je rijel, odnosno kambodžanski rijel. Međutim slobodno se ovde možete koristiti američkim dolarom. Oprez: ne uzimajte oštećene novčanice, jer Vam posle niko to neće prihvatiti. Kreditne kartice su ovde više nego anti preporuka. Veliki problem turista su prevare sa karticama. Takođe, problem su i pljačke. Ukoliko negde spustite novčanik ili mobilni, budite sigurni da više tu neće biti.

9. Istorija Kambodže

je žestoka, nisu se toga “otarasili”, stoga ne evocirajte njihove uspomene i ne pričajte uopšte o tome. I uopšte, ne kritikujte, ne prepirite se i ne vičite.

10. Mnogo je “neobičnih “pravila” u Kambodži.

Nije preporučljivo koristiti facijalnu ekspresiju, naročito kada je nezadovoljstvo u pitanju. Ne treba dodirivati ljude, naročito decu, po glavi. Ne stvarajte kontakt levom rukom sa stanovništvom, jer je leva ruka “prijava”. Nije poželjno dodirivati statue bude.

Iako neka pravila/preporuke zvuče ne baš atraktivno, i pored toga mi Vam želimo srećan put! I sigurni smo, da ćete nam poslati tekst uz koju sliku sa nezaboravnim utiscima. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *