Ah ti turisti….

Ah ti turisti….

U daljem tekstu vam predstavljamo 12 destinacija koje popularnost polako uništava…

Isle of Skye, Škotska

U 2017. godini došlo je do potpunog kolapsa na ovom škotskom ostrvu zbog ogromnog broja turista. Lokalno stanovništvo sa pravom ima neprijateljski stav prema posetiocima. Oni neretko za sobom ostavljaju nered, prave buku i uriniraju na javnim mestima.

škotska, evropa, destinacija
Isle of Skye

Barselona, Španija

Vrlo popularna destinacija. U ovom španskom gradu posete turista toliko utiču na lokalnu ekonomiju. Cene nekretnina su drastično skočile, a mali biznisi počinju da se gase. Usled toga, u Barseloni vlada veliko nezadovoljstvo među žiteljima. Čak su veoma aktivni u svojim protestima i ispisivanju anti- turističkih grafita.

Dobrovnik, Hrvatska

Od kako je postao popularan kao jedna od lokacija na kojoj se snima popularna serija Game of Thrones, Dubrovnik je potpuno paralisan brojem turista koji ga svakodnevno posećuju. Zbog toga, ovaj grad dobija i pretnje UNESCO-a da će biti izbačen sa Liste svetske baštine.

dubrovnik, hrvatska, destinacija, evropa, jadran
Gužve u Dubrovniku su neminovne…

Venecija, Italija

Jedna od destinacija za koju ste zasigurno već čuli da je pod ogromnim pritiskom turizma je prelepa Venecija. Iako se strožije mere za očuvanje grada na vodi godinama odlažu, novčane kazne za sitnije prekršaje uveliko se već sprovode.

Santorini, Grčka

Kako ovo prelepo Grčko ostrvo najčešće posećuju turisti sa kruzera, jasno vam je da to donosi više štete nego koristi. Ukoliko želite da posetite Santorini, preporuka je da budete maksimalno uljudni. Rezervišete smeštaj kod lokalaca i izbegavate standardne turističke atrakcije, poput jahanja magaraca.

Butan

Čak ni činjenica da se turistima za dan boravka u ovom himalajskom kraljevstvu naplaćuje oko 250 dolara dnevno nije doprinela smanjenju poseta. Lokalno stanovništvo najviše je zabrinuto da će masovni turizam loše uticati na osetljivi eko sistem.

butan, himalaji, himalajsko kraljevstvo, destinacija
250 dolara je dan boravka

Tadž Mahal, Indija

Neverovatan podatak da ovaj nestvarno lep mauzolej godišnje poseti preko osam miliona turista, sam po sebi govori koliko je situacija kritična. Lokalne vlasti uskoro će morati da uvedu neke zabrane, ili će propadanje Tadž Mahala biti sve intenzivnije.

Mont Everest, sa nepalske strane

Ovaj najveći vrh sveta redovno posećuje veliki broj alpinista, koji za sobom ostavljaju ogromne količine otpada. Striktne mere uvedene su da bi se vrh sačuvao od zagađivanja, ali i da bi se smanjio broj nezgoda ili smrtnih slučajeva.

Maču Pikču, Peru

Bez obzira što je UNESCO izdao preporuku za dozvoljeni broj posetilaca ovog neobičnog mesta, dešava se da ga u toku dana poseti čak duplo veći broj. Ovo su pokušali da regulišu uvođenjem pravila da su posete dozvoljene samo uz licenciranog vodiča, kao i u propisanim vremenskim intervalima.

maču pikču, peru, destinacija
Maču Pikču zna da poseti duplo veći broj od dozvoljenog

Ostrva Galapagos, Ekvador

Iako su uvedene stroge mere za zaštitu ovog najpoznatijeg prirodnog staništa od najezde turista, uticaji masovnih poseta su počele ozbiljnije da se osećaju. Ogroman broj ljudi svake godine poseti Nacionalni park Galapagos zbog izuzetnih pejzaža i velikog broja retkih životinja, poput pingvina, morskih lavova i foka.

Ćinkve Tere, Italija

Zbog svoje velike popularnosti na Instagramu, Ćinkve Tere postaje sve zanimljiviji turistima. Problem se javlja jer su sva sela koja mu pripadaju potpuno pod opsadom turista, koji čak ne utiču ni na lokalnu ekonomiju, jer u posetu dolaze sa kruzera.

ćinkve tere, italija, destinacija
#cinqueterre

Antarktik

Do ove poslednje netaknute divljine na svetu organizuju se ture brodovima za ekspediciona krstarenja. Iako na Antarktiku nema naselja, broj turista koji ga posećuju raste iz godine u godinu. Po proračunima, u sezoni 2016/17 Antarktik je posetilo čak 44.367 ljudi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *