5 razloga zašto putovanje čini srećnijim

5 razloga zašto putovanje čini srećnijim

Treba Vam više ubeđivanja oko toga da se pakujete i krenete u avanturu svog života? Izvolite 5 “zato” za putovanja, zbog kojih se poboljšava Vaše zdravlje, sreća i blagostanje.

via GIPHY

1 – Samopouzdanje i samopoštovanje

Bez obzira koliko ste dobro organizovani, ili koliko dugo planirate, dođe vreme kada ništa ne ide po planu. Bilo da propustite let ili ostanete bez Wi-Fi, jeste prirodno da paničite i brinete. Ali na kraju, nalaženje sopstvenog načina da se izvučete iz nezavidne situacije, može da poboljša Vaše veštine za poboljšanje rešavanja problema, pumpajući Vaše samopouzdanje i sreću. Samopouzdanje je blisko povezano sa konceptom samopoštovanja, a samopoštovanje je umnogome prepoznato kao razlog za sreću. Tako da, sledeći put, kada se nađete u problemu, mislite na proces učenja koji proizilazi iz rešavanja istog.

2 – Zahvalnost

Putovanje može da izazove razne emocije. Najčešća je zahvalnost na zavičaju, prijateljima i porodici. Zahvalnost na malim i ne tako primetnim svakodnevnim stvarima, vodi ka velikom generalnom osećaju zahvalnosti. Zahvalnost dok putujete povećava osećaj opšte sreće i efekti ostaju čak i onda kada se vratite kući.

“Kao takva, zahvalnost stvara pozitivne emocije, kao što su zadovoljstvo, ljubav i samoispunjenje. Istraživanja pokazuju da briše negativne emocije kao što je anksioznost. Podsticanje zahvalnosti takođe može da poveća odnosno popne na viši nivo, Vaše razmišljanje, poboljša pozitivno razmišljanje i ponašanje u tom smeru.”

– Greenberg Ph. D

putovanje, uživanje, par, ispunjenost
Putovanja ne mogu da škode..

3 – Smislena prijateljstva

Svetska putovanja su savršen način da sretnete dopadljive ljude. Društvene interakcije, i to ona vrsta face-to-face, je važan faktor u blagostanju čoveka i njegovoj sreći. Bilo da je traženje saveta od lokalaca ili susret sa sunarodnikom u baru. Ako ste stidljivi, putovanja su divna i zahvalna tema. Turisti imaju pregršt priča koje mogu da podele. Plus, kada se naputujete, imaćete i Vi dosta uzbudljivih priča da podelite. Skupićete neke korisne savete i širiti Vaše znanje dalje.

4 – Mindfulness

Pojedina istraživanja pokazuju da su društvene mreže povezane sa depresijom i anksioznošću. Vreme provedeno na društvenim mrežama će značajno uniziti Vaše putovanje. Nekada morate čekati pristojan signal Wi-Fi da bi aploudovali slike na Instagramu. Čekajući na ovo, odbacujete uživanje u iskustvu koje Vam je dato. Ne morate da odbacite društvene mreže, ali manje skrolovanja će umnogome doprineti većem uživanju u putu.

“Priznajem da sam bila zavisna od društvenih mreža. Bila sam opsednuta lajkovima i komentarima. Išlo je dotle da obrišem post ako ima manje od 20 lajkova. Kada sam otputovala u Južnu Ameriku, odlučila sam da batalim društvene mreže. Mnoga mesta su imala loš Wi-Fi, naročito u Kolumbiji. Iskreno, navikla sam se da društvene mreže nisu tačno ispred lica, jer zaboraviš. Postane ti svejedno, i počneš da osećaš momenat.”

– A. Worrall Michigen, USA.

putovanja, internet, pripadnost, fotografija
Zaboravite na društvene mreže…

5 – Kreativnost

Proučavanja sa Akademije Menadžmenta, su otkrili da su ljudi koji su radili u inostranstvu, kreativniji od onih koji nisu. Kombinacija različitih faktora su doprineli stanju koje oni nazivaju “kognitivna fleksibilnost”. Ova fleksibilnost raste kada se naiđe na situaciju da se mora prilagoditi kulturnim razlikama, i kao rezultat povećava se kreativnost. Kreativan um je srećan um.

“Znala sam da posle putovanja, nisam mogla da se vratim i sedim u kancelariji puno radno vreme. Putovanje mi je dalo motiv da radim za sebe. Sada sam frilenser i pišem o putovanjima.”

– L. Humphrey, UK

Putovanje definitivno čini čoveka srećnim. Ljudski um je izazvan i ne želi više kancelrijskih 40 sati nedeljno. Isto tako, ima mnogo mogućnosti da se sklope prijateljstva, živi u trenutku, još više ceni dom. Samo se pripremite za melanholiju posle puta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *