
Šta ljudi širom sveta doručkuju
Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, večeru daj neprijatelju – tako glasi drevna poslovica.
Doručak je prvi obrok u danu. Trebalo bi da je pokretačka snaga koja nas uvodi u novi dan, naša karta za susretanje sa obavezama.
Većina nas to zaboravi, pa je doručak s nogu ili iz pekare, ili jednostavno preskočimo ovaj obrok. Totalno pogrešna taktika.
Kada imamo volje i vremena, šta je to što mi u Srbiji obično spremamo, šta je naš tradicionalni obrok? Srpski doručak poznat je kao jak, masan i slastan. Još ako uz to ide i domaća rakijica, definitivno imate dosta goriva da pregurate naporan dan.
Prilikom odmora u Republici Srpskoj, ujutru smo dobili ćevape. Neobičan izbor za početak dana, mislite? Naš domaćin kaže “uvek je pravo vreme za pojesti dobre ćevape”. Mislim da su ti ćevapi u devet ujutru, na prazan stomak bili ukusniji nego bilo koji koje smo za ručak ili večeru pojeli.
- Nemci nedeljni doručak uvrštavaju u porodični ritual. Sveže zemičke i perece sa puterom, marmeladom ili salamom i uz to velika šolja kafe i nedeljno izdanje novina. Nemačka je podeljena na regije pa tako variraju i izbori namirnica. Bavarski doručak, recimo, sastoji se od kuvanih belih kobasica, jaja, slatkog senfa, slane bavarske perece i krigle pšeničnog piva. Takođe dobra ideja za početak dana, zar ne?

- Kinezi i Japanci su poznati po umerenosti, smirenosti i blagoj hrani, za razliku od nas balkanskih naroda. Tradicionalni doručak u Kini sastoji se od jela koje bismo mi možda za večeru spremali. Kinezi doručkuju supu od pirinča, tople punjene jastučiće od testa ili štapiće slične našim kiflama.
Japanci imaju sličan doručak. Kod njih se u činijama servira više malih obroka, ponekad uz meso ili uz supu. Čaj je obavezan uz doručak. Kako Japanci prate i vole zapadni svet, tako je sada i njihov doručak postao “moderniji” po ugledu na zapadne zemlje. - Francuzi i Italijani. Za ove dve zemlje karakteristično je da bez kafe, espresa ništa ne ide. Kod Francuza uz kafu ide i kroasan. Da li sa puterom, marmeladom ili čokoladnim kremom, izbor je na njima. Italijani osim kroasana umeju i parče tosta uz kafu pojesti. Ništa tako spektakulrano kao njihove paste i pice koje jedu za ručak i večeru.

- Australijanci imaju svoj poseban namaz “Vegemite” ili Vedžimit, namaz od povrća, slično našoj pašteti. Poput Britanaca, vole ujutru pojesti pečeni pasulj, jaja sa šunkom ili slaninom, kobasice ili pečeni paradajiz. Teška hrana za početak dana.
- U Meksiku se jedu tortilje, bez obzira na deo dana. Uz njih ujutru se uglavnom servira i voćna salata i kafa.
- Indija je velika i različita, kao i njeno shvatanje tradicionalnog indijskog doručka. Međutim, zajedničko svim regijama je obavezno pecivo “nan” poput naših palačinki pečenih direktno na ploči i riže. Indijci uglavnom retko konzumiraju meso.

- Južnoafrička republika ima lagan obrok. Pored kafe i tosta koje doručkuju ljudi širom sveta, stanovnici ove države doručkuju i žitarice sa mlekom.
Šta ljudi širom sveta doručkuju zavisi i od kulture, životnih i poslovnih navika ljudi i klime. Ovakve informacije nije loše sačuvati u glavi kako biste prilikom planiranja godišnjeg odmora znali šta će vas jutrom dočekati na tanjiru.