Za šaku dolara

Za šaku dolara

Da li Vas zanima šta možete kupiti za 1 dolar u 11 različitih zemalja?

Hajde da saznamo zajedno.

via GIPHY

Turistička web stranica Lonely Planet, je napravila anketu na svojoj Facebook stranici i pitala ljude šta mogu kupiti za 1 dolar u svojoj zemlji. Odgovori su bili različiti. Jedni su hvalili svoju valutu i isticali njen značaj, dok su drugi bili nezadovoljni i iskoristili priliku da se žale na isuviše visoke poreze. Neki predlozi su imali za cilj da pomognu turistima, dok su drugi želeli da ih dodatno zbune i zastraše.

1. U Nepalu

možete kupiti deset „momosa“. „Momos“ je vrsta punjene knedle koja obično sadrži meso, povrće, sir ili khoa (mlečna čvrsta supstanca pomešana sa šećerom). Još će ostati i kusur, za koji se može kupiti 250 ml Koka Kole. Složićete se, da sve ovo zvuči kao prilično dobar obrok (104.11 nepalskih rupija).

2. U Vijetnamu

može kupiti puno stvari za dolar. Šešir, DVD, tri para jeftinih sandala, pet paketa testenine ili obrok u nekom od (jeftinijih) restorana brze hrane (22725,00 vijetnamskih Donga).

3. Na Tajlandu

uz malo sreće i lutanja možete kupite pristojan obrok na ulici od 1 dolara. Ako niste ljubitelj mesa ili mnogo gladni, možete poručiti vegetarijanski ručak. (฿ 331.79 THB).

4. U Parizu

starbucks, coffe, kafa, dolar, pariz
Logo Starbucks kafeterija

se za jedan dolar može kupiti nešto manje od polovine Starbucksovog espressa. To skupo dođe, za jedan mali gutljaj, zar ne? (0,85 eura).

5. U Indiji

možete dosta jela platiti jedan dolar, ovo su samo neka od njih, thali, rasam, sambhar i curd. Thali su okrugle ploče koje služe za hranu. Thali se koristi za obrok u indisjkom stilu, sastavljen od raznih jela koja se serviraju na pločama. Serviranje obroka thali, je jako popularno u Indiji. Ako vam se ne dopadaju gore navedena jela uvek možete probati kuvani pirinač, sočivo, povrće, krastavčiće i chutney (indijski začin). (65,19 indijskih rupija).

indija, rupija, valuta, novac, putovanja
Indijska rupija

6. U Australiji

možete dobiti „greb-greb“ (lutrijsku srećku) za jedan dolar. Možda vam se sreća osmehne, pa osvojite i neku od nagrada (1,28 Australijski dolar).

7. U Velikoj Britaniji

se možete počastiti malom porcijom pomfrita iz Mek Donaldsa. (0.76 Britanska Funta)

8. U Italiji

kažu da možete kupiti „litar jeftinog vina“ kao i „jednu tablu Brufena“ za lečenje posledica pijanstva (0.85 Euro).

9. U Austriji

konkretno Beču za dolar možete kupiti sveže pečeni „Kornspitz“ malu veknicu hleba, takođe, možete posetiti sa sve rolnicom, Muzej primenjene umetnosti (svetski poznat muzej koji prvi platio umetničko delo, bitkoinima još 2015. godine), koji je besplatan nedeljom. Sada znate gde možet na super vikend.

10. U Egiptu

tačnije u Kairu preporučjuemo vam da pazarite porciju košarija, to je standardno egipatsko jelo od pirinča, sočiva, testenine i luka, preliveno sosom od paradajza. Moramo vam priznati, da sve zavisi u kom delu Kaira se nalazite, možda ćete moći da kupite samo krofnu. (1 USD = 17.65 Egipatska funta)

11. U Kanadi

krofna, donut, poslastica, jedan dolar, kanada
Mmmmmm, krofna…

čak i oni koji su optimistični, tvrde da za jedan američki dolar ne možete kupiti ništa. Ako pitate „bande“ Kanađana koji su ujedinjeni samo zbog svoje strastvene, neizmerne ljubavi prema onome što je u suštini slavljen lanac brze hrane, ipak se možete zasladiti Timijevom krofnom. (1,27 kanadskih dolara)

Kao što možete zaključiti, uglavnom se za jedan dolar može kupiti hrana i piće. Ali sigurni smo da se može dosta toga kupiti za jedan dolar, a da nije pomenuto. Ako ništa drugo, neke simpatične suvenirčiće ćete sigurno pronaći, makar to bili i magneti za frižider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *